Astsubay Kimdir?

11 Aralık 2020 0 Yazar: admin

Astsubay, er ve erbaşlardan kıdemli ancak subaylardan kıdemsiz olan askerleri ifade etmektedir. Komuta sistemindeki konumlarına ek olarak, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan astsubaylara iletişim ve askeri eğitim gibi alanlarda da görev almaktadırlar.

Ordunun orta düzey yöneticileri olarak birçok kuvvet ve komutanlıklarda, ilçe jandarma komutanı, bölük komutanı, karakol komutanı, kademe komutanı, bot komutanı gibi birçok önemli makam ve görevlerde yer almaktadırlar.

Adaylar 2 yıl süreyle askeri liderlik, haritacılık gibi askeri derslerin yanı sıra, hukuk, matematik ve İngilizce gibi dersleri de eğitim hayatlarında görmektedirler. 2 yılın sonunda astsubay çavuş rütbesi alarak mezun olunmaktadır. Ardından da 1 süreyle mesleki okullarına gönderilmektedirler. Bu eğitimlerin ardından bir aday toplam 3 yıl mesleki ve genel kültür eğitimi görerek eğitimlerini tamamlamaktadırlar. Son derece donanımlı ve de bilgili olarak mezun olan astsubaylar görev yerlerine tayin olarak kariyerlerine adım atmaktadırlar.astsubay

 

Görev ve Sorumlulukları Arasında Neler Bulunmaktadır?

Astsubayların görev ve sorumlulukları bağlı bulunduğu kuvvet komutanlığına göre değişkenlik göstermektedir. Belirli bazı görevlerin arasında üst ve alt düzeyler arasındaki ilişkileri düzenlemek, savaş görevlerinde talimatları yerine getirmek ve süreci yönetmektir. Birlikler arası iletişimi sağlamak, nöbet, giriş ya da çıkış hizmetlerini düzenlemek, kuvvet ya da komutanlıkların, yerleşkelerin güvenliğinin ve korumasının kontrolü, araçların bakım ve onarım süreçlerinde görev almak ve çalışma alanlarının düzen ve temizliğini sağlamak gibi birçok görev ve sorumlulukları bulunmaktadır.

Kimler Astsubay Olmaya Hak Kazanır?

Astsubay olmak için T.C. vatandaşı olmak ve sağlık şartlarını karşılamak gerekmektedir.  Bu görevi yapmak isteyen kişilerin, öncelikle ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda başarılı olması ve ardından da Milli Savunma Bakanlığına bağlı olan Astsubay Meslek Yüksek Okullarını bitirmeleri gerekir. Milli Savunma Üniversitesi tarafından Meslek Yüksek Okullarına katılım hakkı kazanabilmek için bazı test ve muayeneler gerçekleştirilmekte ve ardında da mülakat yapılmaktadır. Tüm test ve mülakatlardan başarı ile geçenler okula kabul edilmektedir. Sonrasında okula kabul edilir. Bunun dışında farklı üniversitelerden mezun olanlarında yine aynı şekilde belirlenmiş test ve mülakatlardan, sağlık muayenelerinden geçmeleri gerekmektedir.

Sağlık heyetince muayene edilen adaylarda öncelikli olarak göz, kulak muayenesi yapılmaktadır. Derecesine bakılmaksızın gözlerinde herhangi bir bozukluk olduğu takdirde olumlu rapor verilmeyecektir. İşitme de göz gibi son derece önemli bir unsurdur. Aynı zamanda kronik rahatsızlıkları, frengi gibi bulaşıcı hastalıkları olanlar da elenmektedirler.

Vücut üzerinde de herhangi bir iz bulunmaması gerekmektedir. Ameliyat izi, yanık izi, cilt hastalığı gibi rahatsızlıkların da bulunmaması gerekmektedir.Kellik, kekemelik ya da pelteklik gibi rahatsızlıkların da olmaması koşullar arasında yer almaktadır.

Gerekli sağlık koşullarını taşıyan adaylar askeri sağlık heyeti tarafından gerekli sağlık raporu verilmektedir. Astsubay olabilmek için gerekli olan en önemli aşamalardan birini aşmış olarak diğer aşamalara katılmaya hak kazanmaktadırlar.