Astsubay Mülakatlarına Girerken Nelere Dikkat Edilmeli?

11 Aralık 2020 0 Yazar: admin

Astsubay mülakatlarına katılacak adayların en çok merak ettiği konular arasında nelere dikkat edilmesi gerektiği yer almaktadır. Yazılı sınav, sağlık raporlarının ardından ilk olarak fiziki mülakat aşaması yer alacaktır. Bu aşamayı da başarı ile tamamlayan adaylar sonrasında da sözlü mülakat sınavına katılmaya hak kazanacaklardır.

Yazılı sınavlardan sonra ve de sözlü mülakattan hemen önce adaylarda en çok endişe uyandıran aşama fiziki mülakat sınavı olmaktadır.

astsubay mulakat

Fiziki Mülakatta Nelere Dikkat Edilmeli?

Astsubay mülakatlarına başvuru aşamasından biri olan fiziki mülakatlarda, öncelikle mülakata gideceğiniz yerden uzak bir noktada bulunuyorsanız mutlaka en azından bir gün öncesinden gidilip dinlenilmesi tavsiye edilmektedir. Yol yorgunluğu ile girilen fiziki mülakatta yüksek performans gösterilmesi çok düşük bir ihtimal olmaktadır.

Ayrıca sınav sonrasına bırakılmaması ve önceden çalışmaya başlanılması önerilmektedir. Fiziki yeterlilik testinde uygulanacak olan aşamalar ise:

  • 400 metre koşu parkuru olmaktadır. Antrenmansız gidilmemesi gerekmektedir. Parkurun çok geç saniyede bitirilmesi düşük puan alınmasına neden olunmaktadır.
  • Durarak uzun atlama da diğer fiziki yeterlilik testinden biridir. 2.10 cm atlama sonucunda tam puan alınmaktadır.
  • Basketbol topu fırlatma
  • Mekik
  • Şınav
  • Barfiks gibi aşamalarda da belirtilen süre içerisinde uygulamaların yapılması gerekmektedir.

Fiziki yeterlilik sınavlarına giderken eşofman, spor ayakkabı, şort gibi ihtiyaç duyulabilecek bütün spor ekipmanları adayların beraberinde getirilmelidir.

Sözlü Mülakata Girerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Astsubay mülakatlarına başvuru aşamalarında sonuncusu olan sözlü mülakat da birçok adayın merak ettiği ve de endişe ettiği bölümlerden biri olarak yer almaktadır. Erkek ve de kadın adaylarda mülakata giderken spor bir tarzdan kaçınmaları önerilmektedir. Giyim tarzı bir elenme nedeni olmasa dahi ne çok abartılı ne de çok bakımsız görünmemek gerekmektedir. Tertipli ve de düzenli bir giyim yeterli olacaktır.

Aynı zamanda ayakkabıların da kıyafetler ile uyumlu olması gerekmektedir.  Erkek adayların saçlarını subay tıraşı olarak kestirmeleri ve de sakal tıraşı olmaları oldukça faydalı olacaktır. Kadın adaylarda ise saçların derli toplu olması ve küpe, kolye ve abartılı makyajdan kaçınılması tavsiye edilmektedir.

Sözlü mülakatlarda, mülakat komitesi adayların geçmişini, kişiliğini, psikolojik yapısını ve kendini nasıl ifade ettiği gibi durumların değerlendirilmesini sağlamaktadırlar. Aynı zamanda başvuran adayların Cumhuriyet Temel Değerlerine ve Atatürkçü Düşünce Sistemine Bağlılığı, Fiziki Yapısı ve Genel Görünüşü, Türkçenin doğru kullanımı ve Konuşma Düzgünlüğü, Aile Yapısı, Askeri Kurallara Yatkınlığı, Öz Disiplin ve Psikolojik Dengesi gibi kavramlar üzerinden adaylar soru cevap yöntemi ile değerlendirilmektedir.

Adayların genel olarak bilgi seviyeleri değerlendirilmemekte ancak subaylarda bulunması gerekli görülen kişilik özellikleri ve de diğer nitelikler göz önüne alınarak mülakat komisyonunun her üyesi tarafından puan verilmektedir. Mülakat puanı 100 üzerinden değerlendirilmektedir. Adayların en az 70 puan almaları gerekmektedir. 70 puan ve üzeri alan adaylar mülakatta başarılı sayılmaktadırlar.