Astsubay Parkur Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

11 Aralık 2020 0 Yazar: admin

Astsubay parkur sınavı hazırlık aşamasında yer alan parkur sınavı, gerekli şartların arasında yer alan zorlu etaplardan biri olarak yer almaktadır. Erkek ve kadın adaylar için belirlenen saniyede bu parkurun tamamlanması gerekir. Spor konusunda daha önceden herhangi bir deneyimi olmayanlar, bu parkur için açılan kurslardan destek alarak hazırlanmaları önerilmektedir. Çünkü oldukça zorlayıcı aşamaları olan bir sınav olarak parkur sınavına hazırlanmak için kurslarda sürekli pratik yapmak ve saniyesi yüksek olan kişilerin saniyelerini düşürmeleri gerekmektedir.

Erkek ve kadın adaylar için parkur saniyeleri değişkenlik göstermektedir. Astsubay parkur sınavı için bu aşamaların hatasız ve belirlenen saniye ve sayılarda geçilmesi gerekmektedir.

astsubay parkur sınavı.

Astsubay Parkur Sınavının Aşamaları Nelerdir?

Astsubay olmak isteyen kişiler, birtakım aşamalardan geçmek zorundadır. Bunlardan bir tanesi de parkur sınavıdır. Astsubay parkur sınavı aşamaları, öncelikle sıçrama tahtasıyla başlar. 400 m koşu, durarak uzun atlama, mekik, basketbol topu fırlatma ve barfiks branşlarında teste tabi tutulmaktadırlar. Fiziki yeterlilik testinden geçebilmeleri için adayların 5 branşın 4’ünden en az birer puan almaları gerekli görülmektedir. Belirlenen saniye kapsamında geçen adaylar komisyon önünde belirlenir ve sözlü sınav aşamasına geçmektedirler. Sözlü sınavdan başarılı olan adaylar ise astsubay olmaya hak kazanır.

Astsubay Sözlü Mülakatta Neler İstenir?

Astsubay sınavının son aşamaları arasında yer alan sözlü mülakat sınavları, öncesinde evrak teslimi, ön sağlık aşaması, fiziki yeterlilik ve psikolojik yeterlilik sınavları gelmektedir. Bu aşamaları belirlenen sınırlarda geçen adaylar, sözlü mülakata girmeye hak kazanır. Astsubay parkur sınavı sonrasında yapılan sözlü mülakatta adaylardan istenenler şu şekilde açıklanabilir:

Adaylardan sorulan soruları yanıtlama, sorulan soruları kavrama ve yanıt verme, özgüven, kendini ifade edebilme gibi özellikler ön planda tutulmaktadır. Bu nitelikler doğrultusunda da adaylara puan verilir. Bu kriterlere göre bir puanlama ve de değerlendirme sistemi bulunmaktadır. Davranış, üslup, duruş öncelikle dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Sorulan sorulara kendinden emin bir şekilde cevap verilmesi beklenilmektedir. Eğer sorunun cevabı bilinmiyorsa ya da o an hatırlanmıyorsa da düzgün ve de açıklayıcı bir dilde dile getirilmesi gerekmektedir.  Net bir şekilde bilmediğinizi dile getirmeniz gerekmektedir. Bu tarz sorular beklenilmeyen durumlar karşısında nasıl tepki verildiğinin ölçülmesi açısından yöneltilmektedir. Vücut dilinin doğru ve düzgün kullanımı da dikkat edilen hususlar arasında yer almaktadır. Mülakatta bu iş için nasıl istekli olduğunuzu da belirtmeniz ve de askeri komiteye hissettirebilmeniz gerekmektedir.

Aynı zamanda komisyon üyeleri tarafından bir soru sorulduğunda ve de cevaplamaya başladığınızda diğer komisyon üyesi tarafından da bir soru geldiğinde, cevabınızı yarım bırakmamanız, tamamlamanız ve ardından ikinci soruya geçmeniz gerekmektedir. Ayrıca daha önceden çıkmış mülakat sorularına da bakmanız sizin için avantaj sağlayacaktır. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde sözlü mülakat sınavında adayların başarılı olmaları mümkündür.