Astsubay Rütbeleri Nelerdir?

11 Aralık 2020 0 Yazar: admin

Astsubay rütbeleri ilk olarak askeri okullardan mezun olunduğu andan itibaren ilerleyen yıllarda kıdemlerine göre değişkenlik göstermektedir. TSK bünyesinde görev alan astsubay kıdemleri ise astsubay çavuş, kıdemli çavuş, üstçavuş, kıdemli üstçavuş, kademeli başçavuş, kıdemli başçavuş ve kademeli kıdemli başçavuş olarak belirtilmiştir.

Astsubay maaşları da görev yapılan yere ve kıdeme göre değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda evli olunması, çocuk olup olmaması da buna etki etmektedir. Terör oranı yüksek olan illerde görev alan askeri personeller daha fazla maaş almaktadırlar. Astsubayların eğitim süreçleri 2 yıl olarak belirlenmiştir. Eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar astsubay olarak görevlerine başlamakta ve de atamaları yapılmaktadır.

astsubay rütbeleri.

Astsubay Görev Süresi Kaç Yıl Olarak Uygulanmaktadır?

Astsubay rütbeleri arasına her bir astsubayın 15 yıl zorunlu hizmet yapması gerekmektedir. 15 yıl süresince görevlerini yapan askerlerin zorunlu hizmet süreleri bittikten sonra diledikleri zaman emekliye ayrılma hakları bulunmaktadır.

Özellikle de terör bölgelerinde görev yapan astsubayların diğer illerde görev yapan meslektaşlarına göre çok daha farklı çalışma koşulları bulunmaktadır. Her daim bir göreve hazır olmak ve yeri geldiğinde ailesinden uzakta kalmak ruhsal açıdan çok fazla yorucu olabilmektedir. Ülkenin her bir bölgesinde görev almaktadırlar.

Doğu görevleri tamamlandıktan sonra da batıya tayinleri olsa dahi bir süre sonra tekrar doğu illerine tayinleri olabilmektedir. Aynı zamanda personel astsubaylar da masa başı işlerde çalışmaktadır. Görevleri arasında yazı işleri, ulaştırma gibi görevler yer almaktadır.

Astsubay olabilmek için yaş sınırı bulunmaktadır. Adayların 27 yaşını doldurmamış olması, lisans üstü eğitim alanlarda ise 32 yaş sınırını geçmemiş olması gerekmektedir.

Astsubay Sözlü Mülakat Soruları Nasıl?

Astsubay rütbeleri hak edilmeden önce Milli Savunma Üniversitesinde yapılan sınavların son adımı olarak sözlü mülakatların da başarı ile tamamlanması gerekmektedir. Öncelikle kendinizi tanıtmanız istenmektedir. Ardından da diğer soruların sorulması başlayacaktır. Kısıtlı bir zaman içerisinde bu zamanı oldukça iyi kullanarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Kendinizi tanıtırken kişisel bilgiler, eğitim ile ilgili bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.

Üniversite mezunlarının da aynı zamanda evlilik ve de çocuk durumları gibi bilgileri de paylaşması gerekmektedir. Aynı zamanda bütün adayların yabancı dil ve spor, müzik gibi konularda özelliklerini belirtmeleri gerekmektedir. Daha önce bir yerde çalışılmış ise ilgili iş tecrübelerinin de aktarılması gerekmektedir.

Mülakatlarda diğer soruları cevapladıktan ve de özgüvenli bir şekilde cevap verildikten sonra mülakat komisyonu tarafından puanlama yapılacaktır.

Mülakatta puan dağılımı ise:

  • İlgilinin atanacağı kadronun gerektirdiği mesleki bilgi (40 puan)
  • Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi (20 puan)
  • Genel kültür (20 puan)
  • Bir konuyu kavrama ve ifade yeteneği (20 puan) olarak belirtilmiştir.

İlk üç seçenekte belirtilen konulardan sorulacak sorular bilgiye dayalı olmakta ve son seçenekte ise bir konuyu kavrama ve ifade etme yeteneğine verilecektir. Konuşma şekli, soruyu doğru anlama, cevap verme gibi konularda ifade etme şekline bakılmaktadır.