Deniz Subayı Sınıfları

Deniz Subayı Sınıfları

12 Ekim 2021 0 Yazar: admin

Deniz Subayı Sınıfları

Deniz Subayı Sınıfları Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı Subay Sınıflandırma kuralları kapsamında 2 şekilde ayrılmaktadır. Bunlar muharip sınıfı ve yardımcı sınıf olmak üzere ayrılmaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında sınıflar;

  1. Muharip Sınıflar şöyledir; güverte sınıfı (topçu sınıfı, güdümlü mermi, uçak bakım, mayın, seyir, sonar, porsun, harekat, teknoloji), makine sınıfı (motorcular, savunma, elektrikçiler), deniz piyade ve deniz istihkam gibi.
  2. Yardımcı Sınıf olarak ise ikmal sınıfı, tabip, eczacı, mühendis, diş tabibi, askeri hakim, öğretmen, bando, sağlık ve din işleri şeklinde ayrılmaktadır.

Deniz Subayı sınıfları böyle ayrılmaktadır. Birkaç tane subay sınıfından bahsedecek olursak;

Güverte Sınıfından Topçu

Tanımı:

Deniz subayı sınıfları içerisinde güverteden topçu birliği Gemilerde ve kara donanmalarında olan topların bakım işleri ve çalıştırma işleri ile ilgili görevleri yapmaktadırlar. Bu görevleri yapan kişilere Topçu Subayı adı verilmektedir.

Yapacağı Görevler:

Güverteden Topçu Subayları su üzeri noktalarına ve uçaklara hedef almak için topların bakım işlerini ve atış öncesi hazırlık işlemleri yapmaktadırlar. Top cephanelerinin bakım işleri ile de uğraşmaktadırlar. Gemilerdeki topların çalışmasını sağlayan sistemler, elektrik sistemlerinden oluşmaktadırlar. Topçu Subayları bu sebepten elektrik sistemlerini çok başarılı şekilde bilmektedirler. Bu sistemleri kullanarak topu ayarlamaktadırlar.

Güverte Sınıfından Sonar

Tanımı:

Deniz subayı sınıfları içerisinde güverteden sonar gemilerde, uçaklarda ve helikopterlerde olan ses sinyalleri ileterek sualtını izleyen alet olan sonarla ve benzeri akustik aletlerin bakımı ve çalıştırılma işiyle ilgili görevleri yapmaktadırlar.

Yapacağı Görevler:

Sonar sistem, denizaltına giren gemilerin dalış esnasında bulunmasında kullanılan ses sinyallerini ileterek sualtını izleyerek çalışan bir alettir. Sonar Subayları, sonarların ve diğer aletlerin limanda bakımlarını ve hareket öncesi hazırlık işlerini yapmaktadırlar. Bunun gibi aletleri mutlaka kullanılmaya hazır hale getirmektedirler. Gerektiği zaman akustik aletleri kullanarak denizaltı gemilerini tespit etmektedirler. Deniz suyunun özellikleri sonarlardan yayılan sonarlara veya diğer akustik aletlere gelen ses dalgalarını çok etkilemektedirler. Bu nedenle bu sonarcılar su yapılarının ve deniz dibi yapılarının özelliklerinin üzerinde çok durup anlamaya çalışmaktadırlar. Ve bu etkilerin ölçülmesi veya tahmin edilmesi işlerini de yapmaktadırlar. Bu işi yaparken bilgisayar programlarının kullanmayı da iyi bilmektedirler.