Jandarma Astsubay Nedir?

11 Aralık 2020 0 Yazar: admin

Jandarma astsubay, tüm ülke içerisinde ve kırsal bölgelerde yoğun olmak üzere düzeni ve de emniyeti korumak için görev alan kolluk kuvveti askerlerine denilmektedir. Er ve erbaşlardan kıdemli, subaylardan ise rütbe olarak kıdemsizlerdir.

Görevlerini İçişleri Bakanlığına bağlı olarak sürdürmektedirler. Görevleri arasında kanun ve de yönetmeliklere karşı faaliyetleri engellemek yer almaktadır. Toplum düzenini sağlarken aynı zamanda düzeni ve de güvenliği bozan durumlara karşı tedbir almaktadırlar. Savaş durumlarında da ordu için çalışmaktadırlar.

jandarma astsubay nedir

Jandarma Astsubayın Görevleri Nelerdir?

Jandarma astsubay, emniyet ve güvenliği korumak ve sağlamak jandarma adına görev yapmak bir astsubayın temel görevleri arasında yer almaktadır. Birçok görev ve sorumlulukları bulunan jandarma astsubaylarının kimi görevleri arasında:

  • Kamu düzenini sağlanması ve de korunması,
  • Kanunlarda yer alan suçların işlenmesini engellemek,
  • Ceza infaz kurumlarının koruması ve güvenliğinin sağlanması,
  • Arama kurtarma ekip çalışmalarında yer almak ve katkıda bulunmak,
  • Hükümlü ve mahkûmların sevkiyatlarında yer almak ve gerçekleştirmek,
  • Gerekli görüldüğünde istihbarat faaliyetlerini yürütmek,
  • İstihbarat yetkileriyle suçu ve de suçluyu ortaya çıkarmak,
  • Adli makamlar için gerekli düzenlemeleri yapmak,
  • Vakayla ilgili gerekli belgeleri ilgili makamlara uygun bir şekilde iletmek,
  • Polislerin bulunmadığı yerlerde duruşmaların güvenliğini sağlamak,
  • Askere alınacak kişileri çağırmak,
  • Asker kaçaklarının ya da firari askerlerin takibini yapmak,
  • Askeri güvenlik bölgelerindeki güvenliği sağlamak bulunmaktadır.

Jandarma Astsubayı Kimler Olabilir?

Jandarma astsubay olabilmek için öncelikle T.C. vatandaşı olmak gerekmektedir. Sonrasında ise her yıl başvuru yapılabilmesi mümkün olan lisans, ön lisans veya bu programlara denkliği Yüksek Öğrenim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki okullardan mezun olmuş veya mezun olabilecek durumda olan adayların başvuruları kabul edilmektedir. Ek olarak jandarma astsubay olabilmek için lisans mezunu adayların KPSS sınavında P3 puan türünden en az 60 puan almaları gerekirken aynı zamanda da ön lisans mezunu adayların ise KPSS sınavında P93 puan türünden en az 60 puan almış olmaları gerekmektedir.

Jandarma astsubay olabilmek için Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Astsubay Eğitim Merkezi’nde verilen eğitim sürecinin tamamlanması ardından jandarma astsubay olarak göreve başlayabilmektedirler. Bu eğitim intibak eğitimi, temel eğitim, akademik eğitim, staj ve kolluk uygulaması gibi birçok bölümleri ve de alanları kapsamaktadır. Ayrıca jandarma meslek yüksekokullarında kabul edilen adaylara silah bilgisi, beden eğitimi ve bunun yanında kolluk savunma teknikleri, kriminoloji, karakol sevk ve idaresi, davranış bilimleri, hukuk, bilgi ve iletişim teknolojileri ve adli kolluk hizmetleri gibi mesleki dersler de verilerek eğitimleri tamamlanmaktadır.

Jandarma astsubayı olmak isteyen adayların başvuru süreçlerini takip etmeleri ve belirlenen tarihlerde başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Aynı zamanda KPSS sınavlarına da hazırlanmış ve de girmiş olmaları gerek görülmektedir. Alınan puanlar neticesinde başvuru işlemeleri yapılıp ilgili mülakat süreçlerine katılım göstermeleri gereklidir.