Subaylık İkinci Seçim Aşaması Sınavları

Subaylık İkinci Seçim Aşaması Sınavları

17 Ekim 2021 0 Yazar: admin

Subaylık İkinci Seçim Aşaması Sınavları

Subaylık ikinci seçim aşaması sınavları öncesinde evrak kontrolleri gerçekleştirilmektedir. Ardından sınav aşamasına geçilmektedir.

İlk aşamada adayların başvuru evraklarının kontrolü yapılmaktadır. Bu aşamada başvurular, ÖSYM’den alınan bilgiler, başvuru formunuzdaki tarafınızdan edilmiş beyanlar ve sınavlara getirdiğiniz belgeler göz önüne alınıp değerlendirmeni o şekilde yapılmaktadır. Bu değerlendirmede, beyan ettiğiniz bilgilere göre başvuru koşullarını taşıyıp taşımadığınız, şartnamede belirtilen bölümlerden mezun olup olmadığınız ve şartnamede belirtilmiş diğer hususları karşılayıp karşılamadığınız değerlendirilmektedir. ÖSYM’den alınan bilgilerle, aday tarafından beyan edilen bilgiler çeliştiği zaman ÖSYM’den alınan bilgiler doğru kabul edilmektedir.

Ön Sağlık Muayenesi

Subaylık ikinci seçim aşaması sınavları öncesinde yapılan evrak kontrollerinden başarıyla geçen adaylar ön sağlık muayenesinden geçirilmektedir.

  1. Ön sağlık muayenesinde adayların, fiziksel görünümü ile yaş, boy ve vücut ağırlığının istenen standartlar aralığında olup olmadığı kontrol edilmektedir. adayların ön sağlık muayenesi TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde öngörülen kriterlere göre yapılmaktadır.
  2. Adayların maddi ve manevi kayıplara uğramamaları adına adayların uygun boy ve kiloda olup olmadığından (TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde belirtilen boy ve kilo standartları), ayağında düztabanlığı bulunmadığından, yüzünde ve vücudunda göze batan herhangi bir leke, yanık, derin ve uzun kesik izi bulunmadığından (Diğer nitelikler için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği incelenebilir.) emin bir şekilde seçim aşamalarına gelmesi bu açıdan önemli olmaktadır..

Bedeni Yeterlilik Sınavı:

Subaylık ikinci seçim aşaması sınavları aşamasından bedeni yeterlilik sınavı aşamasına geçilmektedir. Adaylar ön sağlık muayenesin aşamasından başarı ile geçtikleri takdirde bir sonraki aşama olan Bedenî Yeterlilik Sınavına alınmaktadırlar. Bu sınavda adayların fiziki yeteneklerinden olan çabukluk, çeviklik ve kondisyonlarını ortaya çıkaracak beş farklı branşta sınav yapılmaktadır. Bunlar şu şekilde aşamalar halinde sıralanmaktadır:

  • Barfikste kol çekme (bayan adaylar da barfikste asılı bekleme şeklinde yapılmaktadır),
  • Durarak uzun atlama aşaması
  • Mekik çekme aşaması
  • Basketbol topu fırlatma aşaması
  • Erkek adaylar için 400 m, bayan adaylar için 800 m olan koşu aşamalarından oluşmaktadır.

Bu sınav için önceden fiziki bir hazırlık yaparak gelinmesi adayın başarısını artıracaktır. Bu testten alınacak değerlendirme notları, genel değerlendirmede doğrudan etki etmektedir. Bedenî Yeterlilik Sınavı Standartlarında başarılı olamayan adaylar kesin olarak elenmektedir.

 

Mülakat Sınavı (Görüşme)

Mülakat sınavında görüşme yoluyla adayın birçok alanda yeteneğine bakılmaktadır. Bu sınavda konuşma yeteneği, ses tonu, heyecan durumu, çok yönlü düşünme, davranışlardaki denge, kendine güven gibi o anki psikolojik durumlarına bakılmaktadır. Mülakat komisyonu tarafından bu unsurlar gözlenerek aday hakkında bilgi edinilmektedir. Aday hakkında bu sınavda elde edilen bilgiler daha sonrasında değerlendirilmektedir. Adaylar mülakat sınavı aşamasında 100 tam puan üzerinden değerlendirilmektedir. Bu aşamada 70 puan ve üstü alan adaylar başarılı olarak kabul edilmektedir. Subaylık ikinci seçim aşaması sınavları arasındaki son sınavdır. Bundan sonra sağlık kurulunda geçilmesi gerekmektedir.

Sağlık Kurulu Muayenesi

Diğer seçim aşamalarında başarılı olan adaylar sağlık raporu almak için askeri sağlık kurumlarına sevk edilmektedir. Eğer adayın elinde Diğer Kuvvet Komutanlıklarının Harp Okulları veya Meslek Yüksekokulları için alınmış olan bir sağlık raporu varsa bu aşamada o raporlarda geçerli kabul edilmektedir. Bu durumdaki adayların almış oldukları ön raporun aslı veya onaylı fotokopisini teslim etmeleri yeterli olmaktadır.