Milli Savunma Üniversitesi Nedir?

11 Aralık 2020 0 Yazar: admin

Milli Savunma Üniversitesi15 Temmuz darbe girişiminden sonra askeri kurumların yeniden düzenlenmesi sonucunda askeri okullarda da düzenlemelere gidilmiştir. Bu sırada var olan Heybeliada Deniz LisesiIşıklar Askeri Hava LisesiKuleli Askeri LisesiMaltepe Askeri Lisesi ile astsubay hazırlama okulları ve Harp Akademileri 31 Temmuz 2016 tarihinde itibariyle yürürlüğe giren kanun hükmünde kararname ile kapatılmıştır. Ardından da tüm öğrencilerin bu okullar ile olan bütün ilişikleri kesilmiştir. Aynı kararname ile oluşacak subay ve de astsubay ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla lise sonrası, lisans, ön lisans ve de lisansüstü düzeylerinde adayların girebilmesi için Milli Savunma Üniversitesi kurulmuştur.

12 Şubat 2017 tarihinde Hava Harp Okulunda yapılan törenle eğitim ve öğretime açılan üniversitede Deniz Harp Okulu ve Kara Harp Okulu ise 13 Mart 2017’de açılmış ve de eğitim öğretim başlamıştır.

Milli Savunma Üniversitesi

Milli Savunma Üniversitesi İçin Giriş Şartları Nelerdir?

Milli Savunma Üniversitesi girişleri ÖSYM’nin sınav takvimine göre belirlenen zaman diliminde yapılmaktadır. Astsubay olabilmek için belirlenen yönetmeliklerde bulunan şartlara adayların uygun olması gerekmektedir. Gerekli yaş, boy ve kilo şartlarını taşımak gerekmektedir. Aynı zamanda da sağlık koşullarının da uygun olması ve askeri heyet raporunun da verilmesi gerekmektedir. Askeri heyet raporunun verilmesinin ardından diğer aşamalara girişleri kabul edilecektir.

Bu sağlık taramalarında göz, kulak, ağız, diş ve çene yapıları ile kronik hastalıkların ya da bulaşıcı hastalıkların olup olmadığına bakılmaktadır. Aynı zamanda estetik açıdan düzgün vücut özelliklerinin olması gerekmektedir.

Adaylarda silah taşımaya engel olan herhangi bir durumun olmaması gerektiği gibi hukuki anlamda da bir engelin olmaması gerekmektedir.

Akademik Yapı Nasıldır?

Milli Savunma Üniversitesi eğitimi, eskiden Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olan, ancak bundan üniversiteye bağlanan astsubay meslek yüksekokulları, lisans eğitimi fakülte dengi harp okullarında, lisansüstü eğitimler ise kapatılan Harp Akademileri yerine kurulan enstitüler aracılığıyla verilmeye başlanmıştır.

Üniversitenin ön lisans eğitimi Bando Astsubay Meslek YüksekokuluDeniz Astsubay Meslek YüksekokuluHava Astsubay Meslek Yüksekokulu ve Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu kapsamaktadır. Lisans eğitimi ise Deniz Harp OkuluHava Harp Okulu ile Kara Harp Okulunu kapsarken, lisansüstü eğitim ise Atatürk Stratejik Araştırmalar EnstitüsüAlparslan Savunma Birimleri EnstitüsüBarbaros Deniz Bilimleri ve Mühendisliği EnstitüsüDeniz Harp EnstitüsüFatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsü, Hezarfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri EnstitüsüHava Harp Enstitüsü ve Kara Harp Enstitüsü tarafından eğitimler verilmektedir.

Üniversitenin faaliyete başlamasıyla Kara Harp Okulu, Deniz Harp Okulu ve Hava Harp Okulunun kuvvet komutanlıklarına bağlılığı ortadan kaldırılmış olup Türk Silahlı Kuvvetlerine subay ve de astsubay yetiştiren okullar olarak eğitim vermeye devam etmektedirler.

Birçok astsubay ya da subay olmak isteyen adaylar belirtilen tarihlerde başvurularını yaparak sınavlarına hazırlanmaktadırlar.