Nasıl Deniz Subayı Olunur?

Nasıl Deniz Subayı Olunur?

15 Ekim 2021 0 Yazar: admin

Nasıl Deniz Subayı Olunur?

Deniz subayı olmak isteyen adayların, öncelik ile lisans ya da yüksek lisans mezunu olmaları gerekmektedir. 4 yıl veya daha fazla süre ile üniversite okumuş olmaları belirtilmektedir.

Deniz Subayı Olma Şartları Nelerdir?

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenen şartlar bulunmaktadır. Bunların başında, yaş şartı gelmektedir. Getirilen yaş şartı ise; lisans mezunları için ayrı, yüksek lisans mezunları için ayrı belirtilmektedir. Lisans mezunu olanların, 28 yaşından gün almamış olmaması gerekir. Yüksek Lisans mezunu adaylara ise; 32 yaşından büyük olmamaları şartı getirilmiştir. Yaş şartına uyan adaylar, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda Puan 3 türünden, 60 ve üzeri bir puan alarak Deniz Subayı olmak için ilk aşamayı geçmiş olacaktır.

Deniz Subayı Olma Aşamaları Nelerdir?

Deniz subayı olmak isteyenler adayların, öncelik ile kayıt kabul işlemleri gerçekleştirilmektedir.  Daha sonra; fiziki değerlendirme ( boy, kilo) ve fiziki yeterlilik (spor) testi yapılmaktadır. Bir sonraki aşama ise; kişilik değerlendirme testi ve mülakat olmaktadır. Devamında, sağlık muayenesi ve güvenlik soruşturması aşaması ile sonlandırılmaktadır. Bu aşamaları başarılı ile tamamlayan adaylar; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Subaylığına hak kazanmaktadır.

Kimler Deniz Subayı Olabilir?

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan kadrolar bulunmaktadır. Bu kadrolar; Subay ve Astsubay, Uzman Erbaş ve Erbaş/Er, Sivil Memur ve İşçi alanlarıdır. Uzman Erbaş iken; deniz subaylığına geçiş yapmak isteyenler için mezuniyet, yaş ve terhis süresi şartı bulunmaktadır. En az lise mezunu olmaları ve halen askerlik görevini yapıyor olmaları gerekmektedir. Ayrıca; 26 yaşından gün almamaları ve terhislerinin üstünden 3 yıldan çok vakit geçmemesi şartı belirtilmektedir.

Deniz Subaylığı Kaça Ayrılır?

Deniz subayları, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapmaktadırlar. İki grupta toplanan deniz subayları kaynakları şunlardır;

  • Muharip Sınıflar
  • Yardımcı Sınıflar’dır.

Muharip sınıflar, kendi içerisinde 4 gruba ayrılmaktadır. Bunlar; deniz, Deniz Piyade, Deniz İstihkam ve İstihbarat sınıflarıdır. Bu 4 sınıf, Deniz Harp Okulu’nda eğitilmektedir. Yardımcı Sınıflar ise; 10 gruba ayrılmaktadır. Bunlardan bazıları; sağlık, ikmal, bando, eczacı, tabip ve mühendistir.

Mühendis ve İkmal sınıfı deniz subayları genellikle, Deniz Harp Okulu’nda okuyan öğrenciler arasından seçilmektedir.

Deniz Subaylığı Rütbeleri Nelerdir?

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde, çeşitli rütbeler bulunmaktadır. Bu rütbeler;

  • Genel Kurmay Başkanı ve Büyük Amiral Rütbeleri
  • Subay ve Astsubay Rütbeleri
  • Uzman Erbaş ve Erbaş/ Er rütbeleri olmak üzere; 5 gruba ayrılmaktadır.